Klätterkurs Nissedal 2015

In Klätterkurs Nissedal 2015 by Admin@uasyd

Det var dags för kurs i klippklättring för två förväntansfulla deltagare. Vi ska till Nissedal i Norge och klättra. Jag hämtade upp Anette i Malmö och sedan Viktor i Lund. Färdvägen var motorvägen hela vägen från Lund till Dröback i Norge. I Dröback är där tunnlar som tar oss till andra sidan vattnet. Var obehagligt att köra i tunnlarna då framrutan blev helt dimmig att se ut genom. Fick dra på värmen på fläkten för fullt. Slutade med att fläkten bara genererade varmluft. Så hela resan upp till Norge blev med varmluft på.

Väl på plats i Nissedal betade vi vägavgiften för att få köra på vägen fram till klippan. Summan var hela 70 norska kronor. Inte nog med det fick vi även betala 30 norska kronor per person och natt för att få tälta vid klippan. Pengarna går till bra ändamål och klippan hålls i ordning.

IMG_4650

 

Andra dagen hade vi utbildning i grunderna i klippklättring. Hur man lägger egna säkringar, bygger ankare, genomgång av utrustning, hur man klättrar flera replängder och mycket mer. Vi började att träna på horisontal mark och efter lunch tog vi oss bort till den stora klippväggen Heagefjell. Jag ledade upp en borrbultad replängd som jag trodde var en led som heter Agent Orange. Men detta visade sig vara fel och jag fick ta mig ner igen. Gör om gör rätt. Hittade rätt led och klättrade upp till det bultade ankaret. Anette och Viktor klättrade båda upp till mig. Vi hade genomgång på firning, hur man skarvar klätterrep, och minnesregler vid firning. Dom fick lära sig att använda prusik som backup. Vi firade sedan oss ner till marken igen.

IMG_4685

 

Knott har det varit gott om och de driver mig till vansinne. Jag förstår inte varit knott finns och vad dom gör för gott. Jag blev helt uppäten av knott under kursens gång.

Dag tre skulle vi ge oss i kasst med att klättra den klassiska leden Via Lara som är en 400 meter lång traditionellt säkrad fyra klättring. Anette och Viktor skulle här lära sig att ledklättra och lägga sina egna säkringar. Vi gick upp mot Via Lara och väl framme var det kö för att kunna börja klättra. Det tog närmare 1,5 timme innan vi kunde påbörja vår klättring. Runt klockan 14:00 lämnade vi marken. Jag klättrade före och satte ankare som jag kunde ta mig ner till den som klättrade för att ge råd och visa hur dom skulle göra. Ungefär när vi kommit halvvägs och ca fem timmar senare tog jag beslutet av det var bäst att jag ledade resten. Detta för att annars skulle vi inte komma upp till toppen innan det blev mörkt. Jag ledade och ca kl 23:00 stod vi alla tre på toppen av Heagefjell. Nu återstod bara den ca 2-3 timmar långa promenaden ner till tälten. Det började bli mörkt, vi gick fel och vi var ganska trötta efter den långa dagen. Stigarna på toppen är inte lätta att följa och definitivt inte i mörker. Klockan 03:00 var vi tillbaks vid våra tält och kunde gå och lägga oss. Humöret var på topp hos oss alla och vi hade kämpat på bra. Detta är en upplevelse vi kommer ha med oss i resten av våra liv.

IMG_4672

 

Det blev en sovmorgon med tanke på våra nattliga äventyr. Anette och Viktor bestämde sig för att de ville testa att leda början av en led som heter Reven. Sagt och gjort så gjorde dom iordning utrustningen och vi drog till klippan. Anette började och klättrade på bra. Hon byggde standplats och vi klättrade dit. Viktor tog över och ledade. Även han byggde standplats. Det började regna och Anette firade ner sig till marken. Jag klättrade upp till Viktor och vi firade ner oss från Viktors ankare.

Vi gick tillbaks till lägret och skulle slänga in utrustningen i bilen när jag märkte att sär var något fel med bilen. Det gick inte att öppna bilen med knappen på nyckeln. Jag öppnade dörren med nyckeln i dörren och skulle starta bilen. Den var stendöd. Nej, tänkte jag. Inte nu. En norsk klättrare körde fram sin bil och hjälpte oss med startkablar. Vi fick igång bilen. Vilken lättnad. Men gissa vad? Nu startade inte norrmannens bil. Vi fick ta fram startkablarna igen och göra det omvänt. Bilen gick igång direkt. Vi körde en runda ner till Treungen för att ladda på bilbatteriet lite. När vi kom tillbaks var det olidligt mycket knott och vi kastade oss in i tälten för kvällen.

IMG_4704

 

Vi gick upp kl 06:00, åt frukost och begav oss sedan tillbaks till Reven. Målet var att återhämta utrustningen vi hade lämnat dagen innan. Jag är av åsikten att inte lämna någon utrustning efter mig. Jag klättrade upp och Viktor klättrare efter. Vi fick tag i all utrustning och firade oss sedan ner de 60 meter till marken. Vi gick tillbaks till lägret och sorterade utrustningen. All utrustning var där, förutom en prusik-slinga jag var tvungen att fira ner från.

Tälten togs ner och all utrustning packades in i bilen. Framför oss hade vi en lång resa ner till Skåne. I en bil som enbart blåser varmluft. Vi var tillbaks i Malmö stad runt kl 01:00. Jag hade en väldigt rolig tid som instruktör på denna kurs och känner stolthet över att få vara en del av deltagarnas klätterupplevelser. Vi ses ute på klipporna.

Rickard