Dag 8: Andalen-Käringberget

In Blå Bandet 2015 by Admin@uasyd

Dag 8: Andalen-Käringberget
Distans: 4,3 km
Paddeltid: 1 h 37 min
Total distans: 199,6 km
Dagssnitt: 24,9 km/dag
Vind: 12-15 m/s V
Paddelväg: Klicka här.

Under natten har tältduken blåst och fört ett jäkla liv. Jag har lyckats sova och vaknade till ett fruktansvärt blåsande utanför tältet. Min plan var att paddla en kort sträcka och ta hjälp av vinden för att snabbt ta mig över farleden in och ut från Göteborg. Vinden förde mig i sydvästlig riktning och det kändes för bra för att vara sant. Min vilja var att inte vara allt för lång tid i farleden. När jag passerat farleden i Rivöfjord hände det som inte fick hända. Vinden var i ryggen på mig och vågorna lika så. Troligtvis slappnade jag av för att ha passerat farleden och just då kom en våg som fick mig ur balans. Jag tippade åt höger och kom under vattnet. Någon eskimåroll hann jag inte fundera på att göra, för jag hade redan kommit ur min sittbrunn på kajaken. Paddeln höll jag i med högra handen och kajaken fick jag tag i med vänstra handen.

Bak på däck förvarar jag en flottör. En flottör är en påse man trär på ena paddelskaftet och blåser sedan upp som en ballong. Detta ska skapa en hävstång för att lättare komma tillbaks i kajaken. Jag får fram flottören och trär den på paddel. Jag tar ett djupt andetag och blåser sedan upp flottören. Sedan försöker jag mig på en Re-entry in i kajaken. Liggandes i vattnet stoppar jag ner mina ben i sittbrunnen, som är fylld med 9 gradigt saltvatten, och använder paddeln med flottören som hävstång. Jag kommer upp i kajaken och sitter i rätt läge. Tack vare att brunnen är vattenfylld är den väldigt vinglig och känslig för vågor. Jag hinner inte sitta länge i sittbrunnen innan nästa stora våg kommer och välter över mig igen. Detta förfarande gör jag några gånger.

Bakom mig ser jag att där kommer en båt glidandes upp till mig. Jag ser en röd båt och två män ståendes på däck. Någon av männen frågor om jag behöver hjälp och om jag är ensam. Jag blir hjälpt av besättningen på båten. Det visar sig att det är en lotsbåt från Sjöfartsverket som har hjälpt mig. Besättning och alla från Sjöfartsverket har varit väldigt professionella och hjälpsamma. En stor eloge till samtliga inblandade. Blev erbjuden möjligheten att övernatta i Sjöfartsverkets lokaler, vilket jag tackade ja till. Skönt att få en varm dusch efter en vecka ute på äventyr.

Dagens lärdom är att inte paddla i dessa väderförhållanden som varit idag. Man lär sig så länge man lever.

Imorgon ska det blåsa mindre och det ser lovande ut. Så imorgon bär det av igen och förhoppningen är att få lite distans loggad.

Sov så gott och så hörs vi imorgon. Rickard